Last minute boeken? Zorg voor een goede voorbereiding van je reis

Ook als mindervalide kun je profiteren van voordelige last minute vakanties, maar een goede voorbereiding is essentieel. Niet alle bestemmingen zijn even toegankelijk en sommige reizen vereisen extra planning en communicatie. Door goed voorbereid te vertrekken, voorkom je onaangename verrassingen en geniet je optimaal van een zorgeloze reis. We zetten alles nog eens op een rijtje zodat je goed voorbereid kunt vertrekken.

1. Informeer je grondig over je bestemming

Niet alle landen, steden of accommodaties zijn aangepast aan de noden van mindervaliden. Sommige bestemmingen hebben onvoldoende aangepaste infrastructuur. Denk dan aan ontoegankelijke stoepen, gebrekkig openbaar vervoer of een tekort aan liften en aangepaste kamers. Ook toeristische trekpleisters, musea en vakantieverblijven zijn niet altijd goed uitgerust voor mensen met een fysieke beperking. Daarom is het belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen. Neem contact op met je hotel of met de toeristische attracties om te bevestigen dat ze de nodige faciliteiten en ondersteuning bieden.

Een nuttige bron om je reis te plannen is de website Wheelchairtraveling.com, waar je uitgebreide informatie vindt over toegankelijke bestemmingen en ervaringen van andere reizigers. Indien je boekt bij Sunweb kun je ook altijd terecht bij het Contact Center. Dan gaan de medewerkers graag het een en ander voor je na. Ze kunnen bijvoorbeeld kosteloos een rolstoelvriendelijke kamer aanvragen bij het hotel. Daarnaast verwijzen we graag door naar een aantal Belgische organisaties die ondersteuning bieden aan mindervalide reizigers.

2. Vraag advies aan de behandelende arts

Niet elke reis is voor iedereen geschikt. Een arts kan bepaalde bestemmingen of klimaatzones afraden, bijvoorbeeld vanwege de extreme hitte, de hoge luchtvochtigheid of het risico op bepaalde infectieziekten. Daarnaast zijn er landen waar verplichte of aanbevolen vaccinaties nodig zijn, wat mogelijk niet compatibel is met je huidige behandeling of medicatie. Bespreek je reisplannen dus op voorhand met je arts om te vermijden dat je onnodige gezondheidsrisico’s neemt. Hij of zij kan ook een medische verklaring (in het Engels) opstellen.

3. Zorg dat je alle nodige documenten bij hebt

Bij het boeken van een last minute vakantie is het belangrijk om je documenten tijdig in orde te brengen. Naast je identiteitskaart en eventuele visumverplichtingen zijn er enkele extra zaken om rekening mee te houden. Een goede reisverzekering is sterk aan te raden, zodat je verzekerd bent voor medische kosten en repatriëring indien nodig. De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) kan van pas komen bij een reis in Europa. Noteer ook belangrijke noodnummers en de contactgegevens van ziekenhuizen op je bestemming, zodat je in geval van nood snel hulp kunt krijgen.

Vergeet niet om je geneesmiddelen mee te nemen, samen met een verklaring van je arts waarin de medicatie in het Engels wordt beschreven. Als je een parkeerkaart voor mindervaliden hebt, is het nuttig om deze bij je te hebben, zodat je ter plaatse gebruik kunt maken van aangepaste parkeerplaatsen. Een medisch boekje met gezondheidsgegevens, zoals allergieën of chronische aandoeningen, kan in noodgevallen van grote waarde zijn voor hulpverleners.

4. Voorbereiding bij vliegtuigvakantie

Voor mindervaliden die met het vliegtuig reizen, gelden er specifieke rechten die voortkomen uit de Europese Verordening 1107/2006. Een luchtvaartmaatschappij mag je hierdoor niet weigeren op basis van je fysieke beperking, wel kan het eisen dat je wordt begeleid. Op luchthavens in de EU heb je daarnaast recht op gratis assistentie, zowel bij het inchecken, het instappen als bij het ophalen van je bagage. Ook de luchtvaartmaatschappij moet ondersteuning bieden, maar het is cruciaal om hen minstens 48 uur op voorhand te informeren over je behoeften.

Als je zuurstofflessen of andere medische apparatuur nodig hebt, gelden er vaak extra voorwaarden en moet je hierover vooraf contact opnemen met de maatschappij. Bij het indienen van een hulpaanvraag op de luchthaven geef je onder andere aan wat voor soort begeleiding je nodig hebt, of je zelf kunt lopen of trappen kunt nemen, welke mobiliteitshulpmiddelen je meeneemt en of er een begeleider met je meereist. Houd er rekening mee dat ook mobiliteitshulpmiddelen, zoals een elektrische rolstoel, minstens 48 uur voor vertrek moeten worden aangemeld bij de luchtvaartmaatschappij.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *